Utbildningsprojekt i ett eftersatt område i Montevideo (Uruguay)

Knapphet, fattigdom och elände är vad en grupp studenter från Montevideo fann då de 1995 organiserade några kurser i trosundervisning i området Casavalle. I mötet med denna situation mognade tanken att sätta igång ett socialt biståndsprojekt som skulle hjälpa till att åtgärda situationen. Två år senare fick man tillgång till en tomt och en lokal: på så sätt föddes Utbildningscentret Los Pinos.

Barnen går till Los Pinos på eftermiddagen och, förutom att göra sina läxor, får lektioner i engelska, datakunskap och slöjd

Los Pinos ligger i ett område, där det utöver hårda levnadsvillkor, även förekommer stor familjesplittring. Det är ofta så att den enda som styr i familjen är modern, vars inkomster knappast räcker för att garantera familjens överlevnad, ibland i en extremt eftersatt situation. Det är faktiskt så att 32 % av barnen inte har en familjefar. Därför beslutade sig Los Pinos för att rikta sin verksamhet till barn och ungdomar, genom att erbjuda dem möjligheten att fullborda sin skolutbildning. Det rör sig om att uppnå att de tar vara på tiden på ett effektivt sätt och att undvika att barn och ungdomar slutar på gatan, där det förekommer alla slags brott.

Luis San Martín, en av huvudinitiativtagarna, berättar om början: ”I mars 1997 gick vi till ägaren av en tomt på 6 hektar i området Casavalle, för att be honom att låna ut den för att vi skulle kunna använda den för ett socialt biståndsprojekt för barnen i området.

Med anledning av hundraårsminnet av den helige Josemarías födelse invigde man den 16 september en ny byggnad tack vare hjälpen från en tysk ONG.

Efter flera månaders förhandlingar, beslutade vi oss för att istället be honom att donera tomten till oss. Intervjun planerades till den 26 juni, årsdagen av Opus Deis grundares dödsdag, vars anda vi vill förverkliga i den utbildning som vi ger, och den var mycket kort. Ägaren, som inte är kristen, var mycket generös. Vi hade knappt hunnit föreslå det för honom, innan han accepterade att donera hela tomten".

Barnen går på morgonen till sina respektive skolor, och på eftermiddagen gör de sina läxor i Los Pinos. De deltar också i andra aktiviteter som hjälper dem att utveckla sin personlighet. Nyckeltanken är att fylla tiden med utbildning och utvecklande verksamheter som går att förena med deras skolarbete. De idrottar, framför allt spelar de fotboll. De får lektioner i engelska, datakunskap och slöjd. Sist men inte minst lär de sig att odla ett litet grönsaksland. Vissa äter lunch i centret och alla äter mellanmål innan de går tillbaka hem. ”Under dagen – säger Pablo Bartol, ordförande för utbildningscentret – får de nya kunskaper och har eftermiddagen sysselsatt för att undvika omständigheterna ute på gatan, där de utsätts för brott och våld”.

Invigningen av en ny byggnad

Den nya byggnaden består av 8 klassrum för slöjd, ett kontor och ett stort bibliotek

Initiativtagarna till Los Pinos ville, med anledning av hundraårsminnet av den helige Josemarías födelse, driva bygget av en ny byggnad som skulle tillåta att fler deltar i verksamheterna. Efter tre år av oupphörlig tillväxt, blev den gamla lokalen liten och det var nödvändigt att göra en första utbyggnad under år 2000. Det räckte inte, även om man kunde ge plats åt 90 barn, eftersom antal ansökningar från föräldrarna var dubbel än antal platser. I juni 2001 träffades en överenskommelse med Rhein-Donau Stiftung, en tysk NGO. Bidraget från denna stiftelse har gjort det möjligt att, den 16 september 2002, inviga en ny byggnad som består av 8 klassrum för slöjd, ett kontor och ett stort bibliotek. Dessutom erbjuder Los Pinos kurser om kylteknik, industriell underhåll och teleteknik för killar mellan 14 och 17 år. 25 elever har redan börjat, och under en period på tre år hoppas man komma upp i 200 elever.