Opus Dei v srdci Ruska

Počas svätej omše slávenej na sviatok sv. Josemaríu (26. júna) sa prelát Opus Dei počas kázne zmienil aj o tom, že v tento istý deň sa začína stála apoštolská práca Opus Dei v Rusku. Nasledujúce odstavce z homílie biskupa Echevarríu hovoria o týchto nových začiatkoch.

Foto: Juanjoseixas

Mám dnes v duši zvláštní radost, o kterou bych se s vámi rád podělil. Právě dnes, zatímco slavíme svátek sv. Josemaríi, začne apoštolská práce Opus Dei ve stabilní formě v Rusku, v té nesmírné zemi, která se rozpíná od Baltského moře k Tichému oceánu a od Černého moře k Severnímu ledovému oceánu. Tím se naplňuje sen sv. Josemaríi, který vždycky chtěl, aby se duch Opus Dei rozšířil po celém světě, včetně národů Východní Evropy. Neumíte si představit, jak moc se těšil na tento okamžik!

Díky Bohu dnes věřící Prelatury pracují v zemích Východní Evropy stejně jako v tolika jiných. Po mnoho let bylo uskutečnění tohoto snu zastaveno nedostatkem svobody. V roce 1955, během cesty do Vídně, svěřil sv. Josemaría tento úmysl Matce Boží, kterou vzýval pomocí této aspirace: Sancta Maria, Stella Orientis, filios tuos adiuva! (Svatá Maria, Hvězdo Východu, pomoz svým dětem!) Modlitba za tento úmysl jej nikdy neunavila, přestože, jak přecházela léta, mu nikdy nebylo dovoleno zahlédnout ani počátek odpovědi.

Později, když se zdi vybudované násilím neočekávaně začaly hroutit, zahájil náš milovaný Don Alvaro del Portillo apoštolskou expanzi do těchto zemí. Nejprve do Polska, potom do České republiky a na Slovensko, do Maďarska a Pobaltských zemí. A v několika posledních letech do Slovinska a Chorvatska. Dnes, konečně, nastal okamžik přinést tuto apoštolskou aktivitu také do Ruska. Vzdejme díky Bohu a požádejme jej, na přímluvu Naší Paní a sv. Josemaríi, o božskou pomoc v těchto začátcích...

Abychom pokročili v jakékoliv apoštolské aktivitě, musíme jít, na prvním místě, k Bohu. Musíme také do služby apoštolátu postavit nezbytné materiální prostředky, protože apoštolské aktivity Opus Dei vyžadují spolupráci mnoha lidí, jejich modlitby a jejich hmotnou pomoc. Tímto způsobem, pomocí Boží milosti a velkorysého příspěvku tak mnoha mužů a žen různých společenských vrstev, je stále rostoucí evangelizační práce vykonávána po celém světě ve službě církvi.

Kompletní homilie je k dispozici ve španělštině na https://www.josemariaescriva.info.

Navštivte ruské stránky Opus Dei: www.opusdei.ru