Komentár evanjelia na stredu 10. týždňa v Cezročnom období: byť veľký v Nebeskom kráľovstve

Komentár na stredu 10. týždňa v Cezročnom období. „Nemyslite si, že som prišiel zrušiť Zákon alebo Prorokov; neprišiel som ich zrušiť, ale naplniť.“ Pánov zákon je zákon lásky. S mocou Ducha Svätého môžeme vždy rásť v Láske.

Evanjelium (Mt 5, 17-19)

Ježiš povedal svojim učeníkom:

„Nemyslite si, že som prišiel zrušiť Zákon alebo Prorokov; neprišiel som ich zrušiť, ale naplniť. Veru, hovorím vám: Kým sa nepominie nebo a zem, nepominie sa ani jediné písmeno, ani jediná čiarka zo Zákona, kým sa všetko nesplní. Kto by teda zrušil jediné z týchto prikázaní, čo aj najmenšie, a tak by učil ľudí, bude v nebeskom kráľovstve najmenší. Ale kto ich zachová a tak bude aj učiť, ten bude v nebeskom kráľovstve veľký.“


Komentár

Ježiš ich učí o trvalej hodnote Starého zákona, pretože je to Božie slovo a má božskú autoritu.

Zároveň ohlasuje vyšší zákon, ktorým je zákon lásky, zákon Ducha, ktorý zaznieva v každom ľudskom srdci: „Neprišiel som zrušiť Zákon ani Prorokov, ale dať naplniť ich“.

Učí ich, že prišiel vyhlásiť Boží zákon definitívnym spôsobom. To všetko robí prostredníctvom svojho kázania a predovšetkým prostredníctvom svojej obety na kríži.

Takto Ježiš učí, ako plniť Božiu vôľu. Kto ju plní, bude veľký, a kto ju neplní, bude najmenší. „Kto by teda zrušil jediné z týchto prikázaní, čo aj najmenšie, a tak by učil ľudí, bude v nebeskom kráľovstve najmenší. Ale kto ich zachová a tak bude aj učiť, ten bude v nebeskom kráľovstve veľký“.

Pánov zákon je zákonom slobody, pretože je zákonom lásky, a v láske má aj tá najmenšia vec obrovský význam. Takto učil svätý Josemaría v Ceste: „Veľké duše veľmi dbajú o maličkosti“ (Svätý Josemaría, Cesta, bod 818).

Javier Massa // 123ducu - Getty Images Signature