Capodifaro: solidariskt julfirande i Genua

Kulturcentrum Capodifaro i Genua har organiserat ett solidariskt julfirande. Chiara, en av deltagarna i detta det sjätte julfirandet av sitt slag, säger: ”Det var en underbar kväll där jag verkligen kände att all tiden gick till något mycket viktigt.”

Klockan var lite över 17.30 när en livlig grupp gymnasieelever kom till kulturcentrum Capodifaro i Genua för att vara med om ett solidariskt julfirande. Detta initiativ ingår i något mera omfattande, nämligen ett projekt lett av frivilliga – ”Experter på mänsklighet” – ett av många solidaritetsprojekt som uppstod i hela världen som svar på den helige Faderns uppmaning till de unga år 1999 att ”ta konkreta solidaritetsinitiativ”. I sitt budskap till den 13:e Världsungdomsdagen underströk han också att ”utbildningen till att leva som kristen inte bara består i att gynna individens andliga utveckling... Förtroligheten med Herren, när den är äkta, gör det nödvändigt att vi tänker, väljer och handlar som Kristus, och ställer oss till Hans förfogande för att föra Hans frälsningsverk vidare”.

En del år har gått sedan dess och det är redan en tradition för flickorna att i december delta i en kurs – ”Experter på mänsklighet” – som anordnas av Capodifaro. De träffas för att tillsammans förbereda ett solidariskt julfirande där man aktivt och konkret finns till för de allra mest behövande. Det rör sig om intensiva ögonblick där man arbetar entusiastiskt och med stor företagsamhet. Så till exempel besöker man stadens parfymaffärer och ber att få parfymer och liknande produkter för att ge till äldre människor som inte kan köpa dem. Man gör också insamlingar för att kunna skaffa enkla presenter till de äldre, efter att först ha hört efter vad de önskar sig.

Därför träffades deltagarna i denna frivillighetsaktivitet på kvällen den 12 december i Capodifaro, där de slog in gåvorna som trevliga julpaket. När det sedan blev dags att dela ut dem begav de sig i små grupper till de olika platserna: ett äldreboende, en skola i den gamla, historiska, delen av staden där det finns 80 barn som kommer från andra kommuner, en församling där några ungdomar som är med i Capodifaro är kateketer under året.

“Det solidariska julfirandet äger rum parallellt med den frivilliga kursen”, förklarar kursens ansvariga, ”men i verkligheten började den innan. Påvens uppmaning har gjort att vi försökt göra det hela mera proffsigt och därför har vi beslutat att inkludera det i den praktiska delen av kursen ’Experter i mänsklighet’. På så sätt får flickorna inte bara en teoretisk syn på saken utan framför allt en personlig relation till de behövande. Kursen är utformad så att eleverna också har roligt när de utför sina uppgifter. Vi tycker att det är grundläggande, framför allt när det gäller de allra yngsta, att man även under de roliga momenten lär ut mänskliga värden”. De teoretiska lektionerna i denna praktikperiod alternerar mellan lektioner och stunder av lek och lagarbete. Till slut lyckas man ge deltagarna verktyg som de kan använda för att få sina talanger att blomma, genom att de lärt känna sig själva bättre på ett icke-akademiskt sätt.

Chiara, en flicka på 16 år som deltagit i initiativet, berättar om upplevelserna den 12 december: ”Det var en underbar kväll, annorlunda. För första gången deltog jag i något som verkligen var viktigt. En kväll som var till inte för mig, inte för min familj, utan för några barn som jag aldrig hade sett förut, som jag inte kände. Detta var början, en fantastisk början... I början när vi inte visste vad som väntade oss var vi lite oroliga, men på samma gång fulla av entusiasm. Det kan tyckas självmotsägande, men att besöka behövande människor, människor som har någon form av lidande, var en berikande erfarenhet. Det var säkert den bästa julklapp som jag fick den här julen”.