Prelatens reise til Kenya og Uganda

Biskop Javier Echevarría reiste nylig til Kenya og Uganda. I disse afrikanske landene holdt han flere møter med mennesker som deltar i den kristne undervisning som Opus Dei tilbyr. Nedenfor følger en rapport om besøket.

Professor Terry Ryan, rektor ved Strathmore-universitetet, biskop Javier Echevarría, universitetets direktør, og John Odhiamo, visedirektør.

Biskop Javier Echevarría ankom den kenyanske hovedstaden Nairobi 24. august. Han ble mottatt av mange familier på Jomo Kenyatta-flyplassen.

Dagen etter ledet han diplomutdelingen ved Strathmore-universitetet. Prelaten ble utnevnt til æresdoktor ved dette universitetet og delt ut vitnemål til studentene som hadde fullført sine studier.

I en tale fortalte biskop Echevarría om Opus Deis begynnelse i Kenya for 48 år siden da landet ble det første afrikanske land som åpnet seg for Verkets apostoliske arbeid.

Han minnet om hvor mye den hellige Josemaría hadde bedt for Strathmore College og dvelte ved to kjennetegn på Opus Deis ånd som Strathmore-universitetet prøver å spre: akademisk fortrinnlighet og å utføre et godt arbeid, i kjærlighet til Gud og med ønske om å tjene våre medmennesker.

Han understreket at alt hederlig arbeid kan gis til Gud, lærerens, studentens og det arbeid som utføres av rengjøringspersonalet; det viktige er å gjøre det man blir pålagt med omsorg og kjærlighet.

Opus Deis apostoliske virksomhet i Kenya går tilbake til 1958. I Uganda begynte arbeidet i 1996.

Etter at vitnemålene var delt ut opplyste visedirektør, professor John Odhiambo, at seremonien var slutt og alle sang ”Gaudeamus igitur”.

Dagen etter kom 3 000 mennesker for å lytte til prelaten på den store avenyen som åpner seg foran Strathmore-universitetet. Der ble det holdt et uformelt møte der prelaten svarte på de tilstedeværendes spørsmål.

Et av innleggene kom fra hinduen Amarjit, som hadde vært med og bygget noen av kapellene som tilhører Opus Dei-sentrene i Nairobi.

Han sa at han lurte på hvorfor det ble sagt til ham den tiden han bygget dem at det var viktig at de skulle være helt perfekte. ”Hvorfor ble det insistert så mye på det?”

Prelaten forklarte Amarjit at for de kristne er Herrens nærvær i eukaristien svært viktig. Derfor er det vår plikt å behandle Ham bra, også når det gjelder de materialer som vi bruker i forbindelse med tilbedelsen. ”også i måten vi bygger våre kirker og våre kapell må denne vår kjærlighet lyse frem,” sa han.

I Uganda ble det holdt et møte med prelaten i Kampala Serena Hotel i landets hovedstad.

Før den avsluttende velsignelsen ba prelaten de tilstedeværende om å be for Benedikt XVI og hans intensjoner.

Den første gangen biskop Echevarría besøkte Kenya som Opus Deis prelat var i 1995. Hans forgjenger, biskop Álvaro del Portillo, var i landet i 1989.

Verkets apostoliske arbeid i Kenya begynte i 1958. Inspirert av den hellige Josemarías lære har flere apostoliske initiativ blitt satt i gang: Strathmore-universitetet, Kimlea Girls’ tekniske yrkesskole, Eastlands-senteret, Kianda-skolen osv.

Dagen etter dro prelaten til Uganda, der Opus Dei har vært tilstede fra og med 1996. Omkring 1000 mennesker kom til hovedstadens Kampala Serena Hotell for å møte ham.

Bernard Sempa, kledd i den tradisjonelle ”kanzun” (festdrakt for Baganda-stammen midt i landet) innsatte ham som ”eldste” med spyd, skjold og den tradisjonelle kappen.