Ferie betyr tid for familien

Ferien er en tid som betyr hvile og å være sammen med familien. Vi har spurt paret Bertrand og Bernadette Boutin, begge medlemmer i Opus Dei, hvordan de organiserer sin sommer. De er franske og har seks barn i alderen 9-20 år.

Familien Boutin.

Hvordan planlegger dere sommerferien deres?

Ferien er fremfor alt en tid da vi hviler. Når vi har fred rundt oss er det lettere å omgås og å føle seg som en familie. Vi planlegger turer, snakker sammen og har det ganske enkelt fint.

Hvordan kan man hvile uten å kjede seg?

Vi prøver å planlegge enkle men morsomme ting vi kan gjøre sammen. Familiens dagsskjema er ikke så strengt. Hver enkelt står opp når han eller hun selv vil (skjønt alltid før klokken 11), vi spiser sen frokost, gjør småarbeid hjemme og senere går vi til det felles svømmebassenget.

Vi spiser mye god mat sammen, for med et godt måltid i magen blir man også lett om hjertet. Ofte inviterer vi våre egne eller barnas venner og de tas alltid godt imot. Jeg ber mine barn om at de kler seg anstendig av respekt for omgivelsene, selv om det er varmt.

Når det gjelder aktiviteter, prøver vi å ordne med spill som alle kan delta i, uten aldersbegrensning. Det finnes ingen fast tid for lekser – hver enkelt kan organisere sitt arbeid som det passer for dem – men vi prøver å ha litt høytlesning ved måltidene.

"Når vi har fred rundt oss er det lettere å omgås og å føle seg som en familie. Vi planlegger turer, snakker sammen og har det ganske enkelt fint."

Og ingen dataspill. En gang prøvde vi å spille et spill på datamaskinen, men vi merket at det ikke var mulig å skape en hyggelig familieatmosfære foran en dataskjerm. Derfor foretrekker vi å gjøre noe annet.

Om kvelden har vi satt grensen til klokken tolv. Når klokken slår tolv må alle ha gått og lagt seg.

Hva gjør dere for å få barna til å hjelpe til med husarbeidet?

Vi har som vane å gjøre småarbeider i hjemmet sammen, hver enkelt etter det han eller hun klarer: male, hugge ved, bære inn ved, etc.

Det viktige er at hver enkelt gjør noe. ”Mamma” lager aldri et måltid alene, det finnes alltid noen som hjelper til. I vårt hjem kan alle gjøre noe for å hjelpe: dekke bord, lage mat, handle, stryke...

Og barna blir alltid med på det dere planlegger?

Naturligvis ikke! Vi prøver for eksempel å få alle med på fjellturer. Selv om noen ikke har lyst til å være med – og vegrer seg mot å ta på fjellstøvlene eller er motvillige på en annen måte – så gjør familieatmosfæren og de leker vi improviserer at alle barna tilslutt er glade for å ha vært med på turen. Iblant avslutter vi vandringen med et lite festmåltid (pannekaker, smørbrød, is, osv.)

”Sommerferiene blir bra når vi tar vårt gode humør til hjelp for å overvinne disse øyeblikkene med konflikter eller stridigheter.”

Hva gjør dere for at de eldre barna skal få størst mulig glede av sine foreldre om sommeren?

Vi kan ikke tvinge barna til å være med oss bestandig, særlig ikke fra og med 15-16 års alderen. Vi respekterer deres ønsker om frihet, men hvis vi gjør det litt hyggelig for dem vil de kanskje likevel være med. Vi ordner med båtturer, fjellturer og sykkelturer, utfører småarbeider i vårt sommerhus eller liknende aktiviteter. Når barna vet at noe hyggelig har blitt ordnet for dem, og i et varmt og imøtekommende miljø, da vil de også være med.

Og hvordan kommer Gud inn i alt dette?

Søndagen er ukens viktigste dag og barna må forstå det. De må kle seg i litt finere klær for å gå til messe. Måltidene må inneholde noen spesielle lekkerbiskener, - en god forrett eller en overdådig dessert. Dessuten vet våre barn at vi selv går til messe hver dag, at vi har en bønnestund og ber rosenkransen. Noen ganger blir de med oss, når de selv vil det. Men vi tvinger dem aldri.

Når barna drar av gårde med sine venner, kan man som foreldre iblant føle seg engstelig. Hvordan reagerer dere i slike tilfeller?

Å sende barna til utlandet eller til en leir uten å vite hvordan miljøet er der, synes vi er en risiko. De kan havne i dårlig selskap, som kan innebære sprit eller narkotika. Vi stoler på våre barn, men iblant kan presset fra kameratene være for sterkt for dem. Derfor er vi på vakt. Hvis noen av de større barna ønsker å gjøre noe med sine venner tillater vi det. Men som alle foreldre vil vi gjerne vite hvem de er sammen med, og hvor, og hva de gjør.

Er de beste feriene de der alle er fornøyde?

Ja visst, men vi er ikke en mønsterfamilie. I vårt hjem, som i alle hjem, oppstår det iblant stridigheter og bråk, mellom barna eller mellom barna og foreldrene. Løsningen består i å avdramatisere det hele. Feriene blir gode ferier når vi tar vårt gode humør til hjelp for å overvinne disse øyeblikkene med tretter eller stridigheter.

Og kan også dere foreldre hvile i sommerferien?

I ferien prøver vi alltid å finne en stund og i det minste en dag i uken for å være alene sammen.

På den andre siden synes jeg det ligger mye i uttrykket ” det er kvinnen som skaper familien”. Hvis mammaen har det bra, da har familien det bra, og da er barna fornøyde. Kvinnen klarer alt, men hun må passe på at hun får hvile. Det er noe både hun selv og hennes ektefelle må være oppmerksomme på.