Den femtende turneringen i innendørsfotball i Belgia

Ungdomsklubben Narval vant den tradisjonelle førstepremien i den femtende turneringen i innendørsfotball som lag fra Tyskland, Belgia og Nederland hvert år konkurrerer om.

Ungdomsklubber fra Tyskland, Belgia og Nederland med tilknytning til Opus Dei konkurrerte i november om førstepremie i innendørsfotball. I år var det klubben Narval fra Brussel som vant den. I kategorien 9-11 år vant klubben Lariks fra Amsterdam og i kategorien 12-13 år vant det tyske laget Go.

Thomas, en av trenerne i klubben Middelheim i Amberes forklarte hensikten med denne turneringen: ”Vi vil hjelpe ungdommene til å vokse som personer og lære seg å omgås hverandre. Et idrettsarrangement er samtidig en utmerket anledning til å oppdage idrettens foredlende virkning. Og siden turneringen er internasjonal blir det naturligvis også til at ens horisonter utvides.”

Selv Raphaël, Narvals trener, er fornøyd: ”Selv om de som spiller kommer fra forskjellige land har denne turneringen nok en gang vist at idrett forener og lært guttene verdien av fysisk og psykisk anstrengelse, kameratskap og solidaritet. Det har vært mitt mål å forsøke å formidle til spillerne at det viktigste ikke er å vinne men å delta, men at det for den saks skyld heller ikke er lojalt å tape når man har en mulighet til å vinne.” Spillerne i hans klubb viste i den forstand en stor grad av lojalitet ettersom de ikke ga motstanderne noe annet valg enn å gi seg. Narvalklubben holdt en fin oppvisning i god fotball og var bare noen få mål fra turneringsrekorden. Faren til Pierre, en ung Narvalspiller sier: ”De spilte fantastisk bra. På dette alderstrinnet er det vanskeligste å spille disiplinert, fremfor alt i angrep. Her så vi svært raske angrep som ble til mål og det var sjelden spillet var tilfeldig. Narval ga oss en vidunderlig fotballoppvisning med mange fine mål.”

Det belgiske laget hadde forberedt seg i god tid på turneringen, men hadde dessuten fordel av å spille på hjemmebane. Rundt seg hadde de et stort publikum av familiemedlemmer og venner. Ved prisutdelingen ble det delt ut gull-, sølv- og bronsemedalje. Pokalene som spillerne kunne beundre i hele helgen ble delt ut av sponsorene. Det var som en drøm for Narvalspillerne og deres 250 tilhengere å kunne løfte vinnerpokalen under prisutdelingen. Utdelingen ble etterfulgt av en middag for alle deltakerne og deres familier.

Mens fotballturneringen varte ble det også gitt humanistisk og kristen undervisning. Der behandlet man temaer som disiplin, vennskap og den optimisme som kommer av at man vet at man er Guds barn. ”For våre barn kan idrett og underholdning inngå i det normale kristne livet, troen kan få komme til uttrykk i et liv som er helt naturlig,” forklarte moren til Filip, en av de belgiske spillerne. Luc Van Looy, byen Gents biskop, sa det på liknende måte i messen som ble feiret søndag morgen i kirken som er viet til de kristnes beskytter, jomfru Maria. På tre språk – nederlandsk, tysk og fransk – henvendte biskopen seg til messedeltakerne for å oppfordre dem til å åpne seg for Gud. ”Om vi har et godt forhold til Gud kan vi vitne om vår tro for andre. Vi må lære oss å forstå hvem Gud er og la Gud komme inn i våre liv. Det er i Eukaristien, det vil si i Kristus, at vi møter Gud, det er der vi henter styrke til å bli hans vitner og til å formidle vårt vitnesbyrd til samfunnet.” Ved slutten av seremonien ga biskopen følgende råd til de unge idrettsmennene: ”Å vinne er en kunst, men å tape er det også, fremfor alt når den andre vinner over deg ved å spille bedre enn deg. Glem derfor ikke at i tillegg til å gjøre deres beste for å vinne skal dere også tilgi den andre dersom han vinner over dere.”

Den sekstende turneringen i innendørsfotball finner sted neste år i Nederland.

Ungdomsklubber som for eksempel Narval, Lariks, Middelheim og Go har som mål å gi ungdommer åndelig og humanistisk undervisning. Opus Deis prelatur står ansvarlig for disse sentrenes åndelige veiledning.