Har Opus Dei fått større selvstendighet etter at det ble et personalprelatur? Kan man snakke om Opus Dei som en kirke i Kirken?

Ingen del av Kirken er ”en kirke i Kirken”, men det motsatte. Hver del fremmer fellesskapsbåndene med hele Kirken.

Bild: flashcurd

Opus Deis medlemmer, nettopp fordi de er medlemmer i Opus Dei, er og føler seg som levende lemmer i den universelle Kirken og i deres respektive bispedømmer. De deltar i livet der som de andre troende. I tillegg må man tenke på at dette prelaturet, til forskjell fra det som kunne skje i andre prelaturer, ikke utfører en del områder innen den vanlige sjelesorgen: dåp, konfirmasjoner, vielser, begravelser osv. Derimot vier det spesiell oppmerksomhet til å utdanne sine medlemmer og de som deltar i deres apostoliske virksomheter: åndelige sammenkomster og retretter, teologistudier, personlig åndelig rådgivning osv.

Den selvstendighet som Opus Dei rettelig har for å utføre sitt oppdrag i Kirken, som for øvrig er den samme selvstendighet som enhver troende eller kirkelige fellesskap har i forskjellig grad, er attid selvstendighet i enhet med den universelle Kirken og med paven, samt med partikularkirkene og biskopene. I dette henseende har Opus Dei i sin nåværende form som personalprelatur samme selvstendighet som særpreger alle hierarkiske organisasjoner i Den katolske kirke (hvis overhode er en person med biskoppelige rettigheter). Denne selvstendighet skiller seg fra den selvstendighet som kjennetegner kirkelige foreninger.