Harambee 2006: vier projecten voor Afrika

“Allemaal samen voor Afrika.” Dit is de leuze van “Harambee”, een solidariteitsfonds dat is opgericht bij gelegenheid van de heiligverklaring van de stichter van het Opus Dei. Het fonds heeft vier nieuwe Afrikaanse ontwikkelingsprojecten gepresenteerd.

Sinds zijn oprichting in 2002 financierde het fonds 24 projecten in 14 Afrikaanse landen. Alle projecten zijn opgezet door Afrikanen.

De vier gepresenteerde projecten zijn:

1) Soedan: beroepstraining voor vrouwen en jongeren uit het zuiden van het land, die gevlucht zijn voor de burgeroorlog.

2) Kenia: scholing van onderwijzers en leraren voor basis- en middelbaar onderwijs.

3) Madagascar: beroepsonderwijs waarmee gezinnen hun bron van inkomsten kunnen vergroten.

4) Congo: medische hulppost op het platteland bij de hoofdstad Kinshasa, in het bijzonder voor vrouwen en kinderen.

Bij de presentatie werd ook voor de tweede keer de prijs uitgereikt van de prijsvraag Communicating Africa voor de tv-reportage die de Afrikaanse ontwikkeling in een positieve context naar voren brengt.

De vier nieuwe projecten beantwoorden aan de oproep tot solidariteit van paus Benedictus XVI in zijn encycliek Deus caritas est.

“Met Harambee 2006”, aldus initiatiefnemer Carlo De Marchi, “willen we de Afrikanen een hart onder de riem steken. We zijn ons ervan bewust dat deze vier projecten alleen vier druppels in de woestijn zijn. Maar toch zijn ze een aanmoediging voor ieder die zich al voor de ontwikkeling van Afrika inzet.”

Linda Corbi, internationaal coördinatrice van Harambee, zei dat “ alle projecten door plaatselijke Afrikaanse organisaties zijn opgezet. Afrika lost problemen met eigen mensen op. Om hun toekomst op te bouwen kunnen zij de hulp gebruiken van mensen die al werkzaam zijn voor de ontwikkeling van Afrika”.

In een brief aan de organisatoren van Harambee, schrijft de burgemeester van Rome, Walter Veltroni, dat “het noodzakelijk is to communicate Africa, zonder zijn tragedies te verbergen, maar tegelijkertijd door zijn rijkdommen te tonen die een schat vormen voor de mensheid”.