Opus Dei og bispedømmene

Hva slags forhold har Opus Dei som institusjon til bispedømmene? Samarbeider Opus Dei også med ordener og andre organisasjoner i sitt pastorale arbeid?

Prelaturets liv er forankret i bispedømmet. Prelaturet er derfor i stadig kontakt med bispedømmet og respektive biskop. Det er dessuten juridisk nødvendig at biskopen griper inn før prelaturet starter sin virksomhet i bispedømmet eller før det åpner sine sentre.

Men det viktigste er den vedvarende kontakten som gjør at prelaturet virker i full samhørighet med bispedømmets liv og med biskopens pastorale mål.

Prelaturet Opus Dei er forent med alle kirkelige organisasjoner som virker i bispedømmet. Innen rammen for hver organisasjons rettmessige selvstendighet i Kirken, gir vanligvis livet i det bispedømmet de alle tilhører mange anledninger til kontakt og samarbeid.

Man bør ha i bakhodet at Opus Dei ikke er en gruppe på siden av bispedømmet og heller ikke er eller virker som en forening. Dets medlemmer kan derfor fritt delta i kristne organisasjoner som har en sekulær karakter.