Datorsystem låste upp sig själv

.

Bild: arneheijenga

Jag arbetar som datavetare på den tekniska avdelningen på ett företag som distribuerar en programvara i Libanon. En dag var jag tvungen att göra ett akut besök hos en kund där datasystemet som vi levererade hade gått sönder, vilket dömde många anställda till inaktivitet. Jag åkte dit utan att veta vad jag skulle göra, eftersom problemet var nytt för mig, och datorer är ändå fulla av mystik och nyckfullhet.

Problemet var verkligen allvarligt, hela systemet var förlamat. Jag gjorde tre eller fyra misslyckade försök att reparera det och min klient började redan bli ganska nervös. Då kom jag ihåg att Lukas, en schweizare som bodde hos oss ett tag, en gång hade berättat för oss att Toni Zweifel var mycket effektiv när det gällde att lösa tekniska problem. Så jag bad Toni att hjälpa mig. I samma ögonblick började systemet fungera perfekt. Min kund frågade mig hur jag gjorde det, och eftersom jag inte kunde förklara den egentliga orsaken väl, sa jag bara: "Jag vet inte själv". Detta gjorde honom uppenbarligen inte nöjd. Han bad mig att gå till botten med det så att om det hände igen skulle jag kunna åtgärda problemet utan att slösa tid.

På kontoret sa den ansvarige ingenjören till mig att under 25 års arbete med denna programvara hade han aldrig varit med om att ett fel löste sig självt; jag måste ha dolt något för honom. Jag kunde bara försäkra honom om min ärlighet. En sak stod klart: han kunde inte hjälpa mig att hitta den förklaring som kunden ville ha.

Så jag vände mig till Toni igen: "Om du redan har löst faktaproblemet för mig, säg mig nu hur jag ska lösa denna konflikt. Exakt i det ögonblicket ringde kunden mig och sa att han hade hittat orsaken: Det hade varit en rad faktorer, ganska enkla i sig själva, som tillsammans hade orsakat felet. Vi kunde korrigera motsvarande programfel och förhindra en ny blockering genom att ändra konfigurationen av datorerna.

Jag skulle kunna berätta om många andra sådana fall. Oftast kan man inte tala om ett "mirakel", eftersom det finns en teknisk förklaring. Men de är genuina nåder från en som kan hjälpa oss mer effektivt än vad vi är vana vid.

I.P. de A., Beirut