Programa SPES: un bri d’esperança

L'escola esportiva Brafa lidera el programa SPES, una mà estesa a persones aturades. És un granet de sorra, un bri d’esperança per ajudar gent sense feina perquè tinguin un futur millor.

Diame va sortir del seu Senegal natal l’any 2006 i va arribar a Catalunya buscant una vida millor. Té trenta-set anys, és molt fort i força simpàtic, i li agrada molt el futbol. Ha treballat molts anys de jardiner i com a ajudant de cuina. Ara és monitor a una casa d’acollida i està buscant feina. Es vol treure els carnets de conduir, ja que el seu objectiu és ser transportista.

Dos cops per setmana fa esport a la Fundació Brafa. És un dels vint participants del programa SPES, que la Fundació va llençar el novembre del 2020 amb dos participants —ara ja han passat unes trenta persones— per ajudar persones aturades a sortir de la seva situació de precarietat.

“La idea és fer exercici, mantenir-se en forma —explica el coordinador del programa, Roger Pasola—, intentar aconseguir que s’alliberin dels pensaments més negatius, i que, al mateix temps, s’estableixin noves relacions, que vegin que la seva problemàtica no és única. Comprovar que hi ha més persones que estan en la mateixa situació, compartir una estona junts i comentar experiències els ajuda a seguir lluitant per sortir-se’n”.

Italià i recepcionista d’hotel, Ennio també participa des dels començaments del programa SPES. A causa de la pandèmia, està en situació laboral d’ERTE: “M’agrada la gent d’aquí, m’agrada compartir històries de vida, històries laborals, i també m'ajuda personalment, per al meu físic, per a la meva salut —comenta—. El programa m’aporta molt perquè fer esport és molt útil. També en l’aspecte humà: compartir històries i moments amb molta gent d’aquí i de fora em dona molta alegria”.

SPES va néixer amb una convicció: poder oferir a aquestes persones la possibilitat de beneficiar-se de l’esport, sense cap cost. A partir d’aquí, s'hi va afegir la tertúlia, inseparable del partit de futbol, on els participants xerren amb naturalitat en un ambient acollidor. I després, les persones que l’impulsen van anar establint vincles amb altres institucions per teixir una xarxa de suport als aturats.

D’aquesta manera, en pocs mesos hem connectat amb entitats que treballen amb persones vulnerables o en risc d’exclusió social, com la Fundació Putxet, l’ONG T’acompanyem, l’Obra Mercedària i Càritas.

Per desgràcia, la situació econòmica ha portat molts pares de l’escola a ser potencials participants del programa. Brafa es troba a Nou Barris, el districte més desafavorit de Barcelona i amb l’índex d’atur mol alt. “Jo me’n vaig assabentar perquè tinc un fill a Brafa, a l’Aleví B —ens diu el Danny. Es va anunciar l’activitat a través del grup de whatsapp dels pares, i, és clar, em va interessar. Passem un matí molt agradable amb els nois, els dimarts i dijous, i és com si ens coneguéssim de tota la vida!”

Alguns dels promotors del programa.

El Rubén García, coordinador del SPES, va explicar recentment en una entrevista radiofònica les raons d’aquesta iniciativa: “Ens va despertar inquietud veure que hi ha aturats de llarga durada, que se senten vàlids per treballar, però no troben feina. Passen els mesos i els venç la sensació que la societat els té apartats, que els ignora. Com si s’haguessin quedat a la cuneta de la societat. Veient aquest problema vam pensar què podem fer nosaltres per ajudar aquesta gent. I aquí neix la idea. En ser una fundació esportiva vam pensar que amb tot el bo que ofereix l’esport, nosaltres podríem posar el nostre granet de sorra perquè aquesta gent es trobi millor”.

SPES és una paraula llatina que vol dir “esperança”. Aquesta iniciativa de Brafa no pretén acabar amb la terrible crisi econòmica derivada de la crisi sanitària, però sí aportar aquest granet de sorra, un bri d’esperança, per ajudar a gent sense feina perquè tinguin un futur millor.

El programa que s'adapta perfectament als valors de l'escola esportiva Brafa: el respecte, la companyonia, l’esforç, la generositat, l’alegria i la sinceritat. A Brafa entenen que l’activitat esportiva ha d’ajudar a desenvolupar tant les qualitats físiques com les humanes dels esportistes, les persones. Per aquest motiu procuren atendre de forma individualitzada a cadascun dels alumnes i participants.

Més informació:www.brafa.org

Juan Antonio Abad