UNIV: Postavljanje temelja za budućnost

4000 studenata dolaze u Rim na UNIV konferenciju kako bi proveli Veliki tjedan blizu Svetog Oca i osvrnuli se na hitnu potrebu za izgradnjom globalne kulture temeljne na kršćanskim vrijednostima.

UNIV (link)

4000 studenata iz više od 200 sveučilišta širom svijeta provesti će Veliki tjedan u Rimu.

Već nekoliko mjeseci su se pripremali za ovogodišnju UNIV temu: "Može li kršćanstvo nadahnuti globalnu kulturu?"

Studenti su u pripremnim sjednicama raspravljali da li naše suvremeno demokratsko društvo sadrži vjerske korijene potrebne za održavanje koherentne kulture i pravnog sustava.

Ovo pitanje je potaknuo Benedikt XVI. u obraćanju na Sveučilištu La Sapienza u Rimu 2008: "Ako naše kultura traži da se gradi samo na temelju okruženju svoje argumentacije, o tome što je uvjerava u to vrijeme, te ako je - nestrpljiva za očuvanjem sekularizma - ona se sama odvaja od svojih korijena koji joj daju život, onda neće biti više razumnija ili čistija, nego će se raspasti."

Joseph Pearce.

Studentske skupine dolaze iz tridesetak zemalja, uključujući SAD, Francusku, Španjolsku, Rusiju, Kinu (Hong Kong), i Australiju. Oni sa sobom donose različite i međusobno obogaćujuće poglede o tome kako kršćanstvo može oživjeti u multikulturalnom društvu.

UNIV 2010 želi pridonijeti raspravi o tome kako kršćanskog poimanja ljudske osobe i društva mogu pomoći u izgradnji autentične globalne kulture.

Govornici iz akademske zajednice koji će sudjelovati su Josip Pearce, poznati autor koji predaje književnost na Sveučilištu Ave Maria u Floridi, Andrew Hegarty, direktor Thomas More Institute u Londonu, i Jeffrey J. Langan, profesor humanističkih studija u Holy Cross Collegeu u Indiani.

Ovogodišnja UNIV konferencija je 43. godišnji sastanak otkako je sveti Josemaría Escrivá ohrabrio sveučilišne profesore i studente da 1967. godine dođu u Rim kako bi se osvrnuli, u blizini Svetog Oca, o načinima kojima kršćanske vrijednosti mogu pomoći održati istinski ljudsku svjetsku kulturu.