Društveni i obrazovni projekti koje je pokrenuo biskup Alvaro del Portillo

Biskup Alvaro del Portillo kao višegodišnji čelnik Opusa Dei poticao je mnoge društvene i obrazovne projekte širom svijeta, a osobito za najugroženije društvene skupine.

U nastavku je sažet prikaz navedenih projekata koje je biskup del Portillo pomno nadgledao, a nerijetko davajući i konkretne prijedloge kako bi se poboljšala njihova učinkovitost.

Monkole medicinski centar (Kinshasa, Demokratska Republika Kongo)

Monkole medicinski centar osnovan je u Kinshasi nakon što je biskup Alvaro del Portillo posjetio Kongo 1989. Za vrijeme svog boravka u Kongu, don Alvaro je, na zahtjev kardinala Laurenta Monsengwoa (predsjednika Biskupske konferencije Konga), predložio da članovi Opusa Dei rade u medicinskom centru. U Monkole centru uz medicinsku pomoć (iz područja ginekologije i porodiljstva, kirurgije, interne medicine i pedijatrije) i hospitalizaciju, održava se edukacija iz područja higijene i zdravlja (osobito s naglaskom na prevenciju bolesti kao što su HIV/AIDS, sickle cell anemia, malarija I tuberkuloza. Tri medicinske klinike (Eliba, Moluka i Kimbondo) čine bolnicu koja nudi medicinsku skrb siromašnima. S Monkole medicinskim centrom također je povezana škola za medicinske sestre (ISSI), na kojoj godišnje bude osposobljeno 50 novih medicinskih sestara te centar za obuku liječnika (CEFA). Monkole sa povezanim ustanovama danas ima preko 50.000 medicinskih savjetovanja godišnje. (www.monkole.cd)

Papinsko Sveučilište Sveti Križ (Rim, Italija)

Papinsko Sveučilište Sveti Križ je sveučilišna razina za crkvene studije koji služe cijeloj Crkvi. Osnivanje ovog Sveučilišta, bila je želja utemeljitelja Opusa Dei koju je proveo biskup Alvaro del Portillo. Sveučilište se sastoji od četiri fakulteta (filozofija, teologija, crkveno pravo i institucionalne komunikacije) i Visokog instituta za vjerske znanosti. Oko 6.000 diplomanata je do danas pohađalo sveučilišne programe. Akademske aktivnosti su počele 1984. pod nazivom Rimski akademski centar Sveti Križ, što je prethodilo današnjem sveučilištu koju je kao papinsku ustanovu osnovao Papa Ivan Pavao II 9. siječnja 1990. Biskupi širom svijeta šalju svećenike i sjemeništarce kako bi primili akademsku izobrazbu i duhovnu poduku na ovom sveučilištu. Kao posljedica izričite želje biskupa del Portilla, akademske aktivnosti Papinskog sveučilišta Svetog Križa otvorene su za znanstvenike i studente iz svih područja koji istražuju znanstvena, filozofska,ekonomska i socijalna pitanja, sa svrhom poticanja dijaloga između svjetovnih i vjerskih stavova. (www.pusc.it)

Utz Samaj Poljoprivredna škola (Tekpan, Chimaltenango, Gvatemala)

Nekoliko mjeseci nakon strašnog potresa koji je razrušio Gvatemalu u veljači 1976., uz podršku biskupa Alvara del Portilla, osnovana je Zaklada za cjeloviti razvoj (FUDI) kako bi se preuzeo posao obnove Saicailla, sela naseljenog većinski domicilnim stanovništvom, u okrugu Sacapepeguez. Ranih devedesetih, FUDI promiče osnivanje Utz Samai, projekt društvenog razvoja u Tecpanu (okrug Chimaltenango), u drugom domicilnom području u zapadnim visoravnima Gvatemale. Cilj Utz Samaija je poljoprivrednicima dati tehničku, poslovnu i kulturnu obuku. Njegova Škola za obuku u poljoprivredi obučava poduzetničkom duhu  i visokoj radnoj etici, sve one koji su osnovali male farme i poslove utemeljene na stečenoj stručnosti iz područja poljoprivrede, staklenika i marketinga. Preko 50.000 obitelji u tom području primjenjuje vještine stečene na obuci u Utz Samai školi. Njihov glavni izvor prihoda je rad na farmi. (www.serviciosuniversitarios.org)

Bidasoa međunarodni crkveni fakultet (Pamplona, Španjolska)

Bidasoa međunarodni crkveni fakultet je međunarodno sjemenište Prelature Opusa Dei. Uspostavila ga je Sveta Stolica 1988. na prijedlog biskupa Alvara del Portilla, a nalazi se u Pamploni (Španjolska). Sjemeništarci koji pohađaju ove seminare, poslani su od svojih biskupa kako bi se obučili za svećeničku službu njihovim biskupijama. Za vrijeme dosadašnje 23 godine djelovanja, iz Bidasoinog fakulteta izašlo je 512 bogoslova koji su se zaredili, a koji dolaze iz 160 različitih biskupija i 29 zemalja. Danas Bidasoa fakultet ima 93 sjemeništarca, iz 46 različitih biskupija u 16 zemalja. Katedru iz filozofije i teologije provodi Fakultet teologije sa Sveučilišta Navarra. (www.ceibidasoa.org)

Lamatepec škola (San Salvador, Salvador)

Lamatepec je otvoren 1981. Biskup del Portillo je pomno pratio Lamatepec školu prvih godina nakon osnivanja zbog građanskog rata koji je u to vrijeme zahvatio Salvador. Don Alvaro je tijekom teških godina ohrabrio promicatelje ovog projekta, na sastanku u Rimu sa jednim od parova koji su u Upravi Lampatec-a, da nastave dalje nakon što su namjeravali odustati izrekavši sljedeće: “Ako vi pomažete brinuti za djecu od drugih, Bog će brinuti za vašu djecu.” Lampatec danas ima 700 studenata. Dvadeset četiri klase studenata su diplomirale na Lampatec školi, mnogi od kojih danas rade na socijalnim projektima u Salvadoru. Dodatno, škola također provodi 15 socijalnih programa za potrebite. (www.lamatepec.edu.sv)

Pedreira obrazovni i profesionalni centar (Sao Paolo, Brazil)

Pedreira obrazovni i profesionalni centar (CEAP) pokrenut je 1985. kao posljedica zajedničke ideje grupe profesionalaca i studenata koji su željeli uspostaviti socijalni projekt u Sao Paolu koji bi doprinosio razvijanju siromašnih gradskih područja. Odlučili su otvoriti školu u Pedreira okrugu (30 km od centra grada), s jednim od najlošijih socijalnih uvjeta u cijelom gradu, uz visoku stopu delinkvencije, nasilja i uporabe droga među mladima. Trenutno, CEAP se godišnje brine o 580 polaznika Osim toga, CEAP organizira osnovne tečajeve za električara i iz računarstva za dob od 10 do 14 godina, kao i profesionalne tečajeve iz računalnih mreža, poslovne administracije i telekomunikacija za polaznike u dobi od 15 do 17 godina. Centar također članovima zajednice nudi pripremne tečajeve za prijemne ispite iz područja medicine, koje godišnje koristi oko 7.000 ljudi. 6.000 studenata je do sad diplomiralo u Centru. (www.pedreira.org)

Kinal tehnički centar za obuku (Guatemala City, Gvatemala)

Kinal tehnički centar je osnovan 1961. ali je tek od 1985, zahvaljujući osobitim poticajima don Alvara, započeo izgradnju svojih novih postrojenja. Kinal mladima slabijeg imovinskog stanja omogućuje steći fakultetsku diplomu uz tehničku obuku visoke razine, povećavajući im izglede za bolju profesionalnu budućnosti. Centar također nudi tečajeve ponavljanja i obuke za odrasle, uglavnom iz tehničkih područja. 1.200 mladih između 12 i 19 godina trenutno studira u Kinal centru, uz dodatnih 800 odraslih. Proteklih 15 godina, kroz školu je prosječno godišnje diplomiralo više od 200 studenata. (www.kinal.org.gt)

Monterrey Dječji Grad (Guadalupe, Nuevo Leon, Meksiko)

Dječji grad je osnovao Otac Carlos Alvarez Ortiz 1951., koji ga je vodio do 1984. Prvotno je to bilo sirotište koje pružalo utočište za 50 djece dok 1986. postaje Centar za razvoj obiteljskog

obrazovanja. 1987. godine biskup Alvaro del Portillo potiče grupu vjernika iz Prelature da preuzmu odgovornost i angažiraju se na moralnim i duhovnim porukama ustanove Dječji grad. Danas djelatnosti Dječjeg grada, kroz koji je prošlo preko 2.600 polaznika, uključuju školu za dječake, školu za djevojke,obiteljski obrazovni centar, crkvu i Stogodišnju medicinsku kliniku. Škola danas skrbi za ukupno 905 obitlelji kroz tečajeve obiteljskog obrazovanja i ima 1.330 polaznika od vrtićke dobi do kraja srednje škole. Ona mjesečno osprkbljuje 22.000 doručaka, provodi 16.500 sati godišnje pojedinačnih instrukcija, daje 7.000 medicinskih savjeta svake godine kroz kliniku i provodi četiri kampanje godišnje za prevenciju od tumora. (www.ciudadelosninos.edu.mx)

Prijestolje mudrosti – međunarodni crkveni fakultet (Rim, Italija)

Prijestolje mudrosti – međunarodni crkveni fakultet je sjemenište osnovano od Svete Stolice

9. siječnja 1991. u koje se prihvaćaju sjemeništarci koji dolaze iz svih krajeva svijeta. Projekt je pokrenuo biskup del Portillo kao odgovor na zahtjev blaženog Ivana Pavla II. Od svog osnutka, više od 400 sjemeništaraca koji su ga pohađali postali su svećenici. Sjemeništarce šalju biskupi iz svih krajeva svijeta i nakon što završe crkvene studije, vraćaju se u svoje biskupije. Danas

fakultet ima 90 sjemeništaraca iz 31 različite zemlje. Don Alvaro je ohrabrio vodeća tijela da promiču ozračje povjerenja I slobode, reda (mira!) i bratstva uz ozbiljnost u studiranju i predanost jakoj pobožnosti. (www.sedessapientiae.it)

A.C. Obrazovanje (Ixtapaluca Valle de Chalco, država Meksiko, Meksiko)

1983. u Jaltepec-u, Meksiko, biskup Alvaro del Portillo, rekao je pred skupinom stručnjaka i gospodarstvenika da postoji potreba za velikim socijalnim projektom u Mexico City-u. Šest osoba je preuzelo dogovornost za ovaj projekt i 1991. su osnovane škola za dječake i još jedna za djevojke, na području jednog od najsiromašnijih predgrađa Mexico City-ja. Projekt pokušava riješiti jednu od najvažnijih društvenih potreba: visoko kvalitetno obrazovanje u siromašnim područjima. Obje škole nude programe za predškolsku djecu, osnovnu školu, srednju i visoku školu. Tehnička pomoć i obuka, također se nude velikom broju ljudi. Škole trenutno pohađa 690 roditelja i 1.600 učenika, uz 75 zaposlenih nastavnika. (www.educar.org.mx)

Urugvajska udruga poljoprivrednih obiteljskih škola

Krajem 70-tih, skupina ljudi koji rade u poljoprivredi, uočila je potrebu za obukom kako bi se pomoglo poljoprivrednicima i njihovim obiteljima. To je 1970. dovelo do osnivanja Urugvajske udruge obiteljskih poljoprivrednih škola (AUEFA), koja je otvorila svoj prvi centar u gradu  uanico 1980 godine. 1987. godine jedan od direktora AUEFA-e, sastao se s biskupom Alvaro del Portillom u Rimu, koji ga je podsjetio na značaj rada udruge za urugvajsko društvo, čiji je cilj pomoći poljoprivrednicima i njihovim obiteljima u poboljšanju uvjeta života, Danas, prvi centar koji je bio otvoren, prerastao je u stalnu jedinicu koja, pored stručnih razvojnih tečajeva, održava i osnovno obrazovanje (iz poljoprivrede) za 70 srednjoškolaca. U ožujku 1999., osnovana je još jedna akademska ustanova od strane udruge, koja danas obučava više od 50 polaznika U svoje 32 godine djelovanja, AUEFA je pomogla 485 poljoprivrednika u poboljšanju njihovih poslovnih izgleda.