Salutació de Mons. Echevarría al Sant Pare en l'audiència del 7 d'octubre

Paraules de salutació de Mons. Xavier Echevarría al Papa Joan Pau II en l’audiència amb motiu de la canonització de Josepmaria Escrivà que va tenir lloc el 7 d’octubre a la Plaça de Sant Pere.

Beatíssim Pare.

Fa deu anys, en aquesta mateixa Plaça, el meu inoblidable predecessor com a prelat de l’Opus Dei, Mons. Álvaro del Portillo, dirigia a la Santedat Vostra unes paraules sentides d’agraïment després de la beatificació de Josepmaria Escrivà. Avui em correspon a mi l’honor immerescut de manifestar l’alegria i la gratitud dels milers de fidels i cooperadors de la Prelatura, i dels innombrables devots de sant Josepmaria Escrivà que, a Roma i fora de Roma, han participat amb joia intensa en la cerimònia de canonització. Gràcies, Sant Pare.

El solemne reconeixement de la santedat d’aquest servei bo i fidel, a qui Déu Nostre Senyor va constituir en herald de la crida universal a la santedat i a l’apostolat en les circumstàncies ordinàries de la vida, invita a tots els catòlics a sortir a l’encontre de Déu en el compliment dels propis deures familiars, professionals i socials.

La canonització de Josepmaria Escrivà és, sense cap dubte, un do per al món sencer, perquè sempre tindrem necessitat d’intercessors davant el tron de Déu. Entranya un motiu nou de confiança especialment per als fidels laics, que veuen reafirmada una vegada més la seva excelsa vocació de fills de Déu en Jesucrist, cridats a ser perfectes com el Pare celestial en les circumstàncies ordinàries de la vida. Com ha escrit la Vostra Santedat en la Carta apostòlica Novo Millennio ineunte, «és el moment de proposar de nou a tots amb convicció aquest "alt grau" de la vida cristiana ordinària» (NMI 31). Entenc que sant Josepmaria Escrivà ha sigut un dels qui s’han anticipat als temps, recordant la crida universal a la santedat i a l’apostolat que amb tanta força va proclamar el Concili Vaticà II. En efecte, no només va difondre per tot el món aquesta doctrina, recolzada per l’exemple de la seva lluita ascètica alegre i constant, sinó que va obrir en l’Església, per Voluntat divina, un camí de santificació «vell com l’Evangeli, i com l’Evangeli nou», un altre signe eloqüent de la misericòrdia divina amb els homes i instrument eficaç al servei de l’Església per al compliment de la missió salvífica.

Milions de persones, Sant Pare, estan avui de festa en el món sencer, dintre i fora dels confins visibles de l’Església. Són molts, en efecte, els no catòlics i fins i tot els no cristians que admiren la figura de Josepmaria Escrivà i acuden a les seves ensenyances com a font inspiradora de la seva pròpia conducta i de la seva activitat professional i social. També aquestes persones han rebut un impuls esperançat en l’esforç per millorar el nostre món, afligit per injustícies i, al mateix temps, desitjós de comprensió i de pau.

En els deu anys transcorreguts des de la beatificació de Josepmaria Escrivà, l’acció apostòlica dels fidels i cooperadors de la prelatura de l’Opus Dei s’ha estès en intensitat i amplitud per molts països. Sostinguts per la gràcia de Déu, han multiplicat les seves iniciatives en favor de tota mena de persones, especialment de les més necessitades. Amb ocasió del centenari del naixement de sant Josepmaria Escrivà, s’han promogut desenes d’iniciatives de formació humana i professional en països en vies de desenvolupament i en els barris pobres de diverses grans ciutats. S’ha volgut testimoniar així que la recerca de la santedat personal —la unió amb Déu— és inseparable de la sol·licitud —amb fets concrets— pel bé material i espiritual dels germans.

Abans de terminar, desitjo assegurar a Vostra Santedat l’assídua i fervent oració per la Persona i les intencions del Sant Pare, que constantment eleven al Cel els fidels i els cooperadors de l’Opus Dei en el món sencer. Confio aquestes pregàries a la Santíssima Mare de Déu, a qui avui recordem especialment sota l’advocació de Nostra Senyora del Rosari: enriquides per la seva mediació materna davant Jesús, aquestes oracions ajudaran a la Santedat Vostra en el feliç compliment de la missió de Suprem Pastor.

Sant Pare: permeti que li doni les gràcies, una vegada més, de tot cor. En disposar-nos a acollir i meditar les seves paraules, i en felicitar-lo en nom de tots pel proper aniversari de la seva elecció com a Successor de Pere, li demano per als fidels i els cooperadors de la Prelatura de l’Opus Dei, per als incomptables devots de sant Josepmaria Escrivà, i per a mi mateix, la fortalesa de la Benedicció Apostòlica.

07 d’octubre de 2002