Andorra recorda sant Josepmaria

En un assolellat i fred dissabte pirinenc, més d’un miler de persones han celebrat el 75è aniversari del pas del fundador de l’Opus Dei per Andorra amb diversos esdeveniments. L’arquebisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra Mons. Joan-Enric Vives, ha presidit els actes, acompanyat del prelat de l’Opus Dei, Mons. Javier Echevarría.

Era la freda matinada del 2 de desembre de 1937, quan un grup de vuit persones, després d'haver estat patint fred, fam i por durant dies als boscos, entraven a Sant Julià de Lòria, on pogueren visitar la primera església no profanada que veien en molt de temps. Arribaven sans i estalvis, després de mesos de persecució i angoixa en una Espanya tenyida de sang per la guerra.

Un dels expedicionaris era el sacerdot Josepmaria Escrivà, ara sant Josepmaria, aleshores només un jove sacerdot que anunciava la crida universal a la santedat i a l'apostolat, i que oferia, malgrat les circumstàncies, un missatge de pau, reconciliació i amor a la llibertat.

75 anys després, prop d'un miler de persones han participat el dissabte 1 de desembre en els actes de celebració de l'aniversari, que han tingut lloc a Sant Julià i a Andorra la Vella. Convidat per l'arquebisbe d'Urgell i copríncep d'Andorra, Mons. Joan-Enric Vives, hi ha participat també el bisbe prelat de l'Opus Dei, Mons. Javier Echevarría.

Benedicció d'una imatge

La parròquia de Sant Julià de Lòria s'ha omplert de gom a gom per assistir a la benedicció d'una imatge de sant Josepmaria, obra de l'escultora Rebeca Muñoz. El sant, es troba en actitud d'adoració, amb els ulls fits en el Santíssim Sagrament situat en l'antic retaule de l'església, que fou el primer sagrari on sant Josepmaria pogué pregar en arribar a Andorra l'any 1937.

La cònsol de Sant Julià, Montserrat Gil, ha donat la benvinguda a tots els assistents i a les autoritats en el que ha estat l'acte central de celebració del pas de sant Josepmaria per la localitat: "75 anys després, els lauredians tenim un sentiment especial cap a la figura de sant Josepmaria Escrivà de Balaguer i cap a tots els fugitius que van salvar la vida passant per la nostra terra". I ha afegit: “l'escultura de bronze massís en deixarà constància aquí a l'església de la nostra parròquia i, a la vegada, mantindrà viva la seva memòria".

Per la seva banda, Mons. Vives ha destacat la significació que el bisbat d'Urgell tingué, com a “instrument, senzill però necessari" per acollir sant Josepmaria en aquell camí. "Sigui benvingut, Mons. Javier Echevarría, a aquesta que avui és la seva casa, com ho fou fa 75 per a sant Josepmaria", ha afirmat, dirigint-se al prelat de l'Opus Dei. Al seu torn, Mons. Javier Echevarría, tot agraint la invitació, s'ha mostrat commogut, i ha recordat que sant Josepmaria va passar per aquesta terra d'Andorra agraint i aprenent: “sant Josepmaria se sentia germà de tota la humanitat, també d'aquells que veladament o clarament deien que no el volien". "Per això us demano que tractant Crist tingueu tots l'ànima oberta a una fraternitat que us uneixi a totes les persones. I sabeu com podem viure aquesta caritat? Vivint els sagraments", ha afegit.

En acabar, les autoritats han estat rebudes a la Casa de la Vall, seu del parlament andorrà construïda al segle XVI i punt emblemàtic de la història d'aquest país.

VI Jornada Camins de Llibertat

Per la tarda, el Centre de Congressos d'Andorra la Vella ha acollit la sisena edició de la Jornada de Camins de llibertat a través dels Pirineus, organitzada anualment per l'Associació d'Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra.

Sota el títol “El pas de sant Josepmaria per Andorra, l'any 1937", la trobada ha comptat amb un visionat de testimonis orals sobre el fundador de l'Opus Dei i el Pas dels Pirineus, en el qual intervenen: Mn. Lluís Pujol, antic rector d'Andorra la Vella; Mn. Joan Porta, antic rector de Pallerols de Rialb, i el Dr. Juan Jiménez Vargas, un expedicionari de l'any 1937 (veure vídeo).

Especial significat ha tingut el parlament de Mons. Javier Echevarría, que visqué amb el sant des de 1950 fins la seva mort. Visiblement emocionat, el bisbe prelat de l'Opus Dei ha recordat que “no estava simplement fugint d'un perill", sinó que" la urgència per sortir del país era provocada, precisament, per la impossibilitat d'exercir el seu afany de servei a les ànimes, pel desig de treballar en llibertat per l'Obra que Déu li havia encomanat". En aquest sentit, "Andorra va ser un tram breu de camí, pel qual va caminar en llibertat i cap a la llibertat, la qual necessita qualsevol persona per viure amb la dignitat que li correspon".

"És per a mi una gran alegria, i resulta molt oportú, que a partir del seu particular viatge cap a la llibertat, en aquelles circumstàncies excepcionals que el van portar a Andorra, es vinguin organitzant aquestes jornades", ha afegit.

Amb aquests actes conclouen les celebracions per l'aniversari del Pas de sant Josepmaria per Andorra, que van començar el passat mes de juny, amb un aplec, i van tenir continuació amb la tradicional Festa de la Trobada de la Rosa a Pallerols de Rialb, el passat 17 de novembre.

Podeu trobar més informació sobre els esdeveniments històrics que es recorden en aquest vídeo i en la plana web www.santjosepmaria.ad.