Geen polemiek maar solidariteit met Afrika

Persbericht van het Informatiebureau van het Opus Dei in Rome over de verfilming van de Da Vinci Code.

Steeds vaker ontvangen wij vragen over de verfilming van de Da Vinci Code. Zoals wij eerder hebben verklaard zijn wij niet uit op een polemiek. Wij roepen ook niet op tot een boycot van de film. We blijven hechten aan een transparante, serene en opbouwende benadering van de kwestie.

De Da Vinci Code geeft een vervormd beeld van de katholieke Kerk. De publiciteit rond het boek en de film biedt een goede kans om het ware gezicht van de Kerk te laten zien.

In de encycliek Deus caritas est geeft Benedictus XVI aan dat de liefde een essentieel kenmerk van de Kerk is: “Zo is de liefde de dienst die de Kerk verleent om onverdroten ook in het materiële lijden en de materiële noden van de mensen te voorzien” (nr. 19).

In dit verband kan het zinvol zijn erop te wijzen dat katholieken eeuwenlang meehelpen aan de ontwikkeling van Afrika. Ook nu is het een goed moment om de vele instellingen van de Kerk die zich inzetten voor de bestrijding van de acute nood in Afrika te ondersteunen.

Veel mensen voelen zich gekwetst door het gebrek aan respect van de Da Vinci Code voor het christelijke geloof. Wij zouden deze mensen willen uitnodigen om hun onvrede op een serene en constructieve manier te uiten: door bekendheid te geven aan ontwikkelingsprojecten van katholieken in Afrika of door dergelijke initiatieven met een kleine gift te ondersteunen. Een dergelijke bijdrage heeft niet alleen symbolische betekenis, maar is ook een concrete positieve daad.

Het solidariteitsfonds Harambee 2006 presenteert vier projecten van katholieken in Afrika; twee ervan zijn opgezet door leden van het Opus Dei. Er zijn echter veel andere initiatieven die steun verdienen en het zal niet moeilijk zijn er een uit te kiezen.

Het onder de aandacht brengen van ontwikkelingsprojecten van katholieken in Afrika is een manier om een publiek debat over de Da Vinci Code niet te laten ontaarden in een steriele polemiek. Het wijzen op een wezenlijk aspect van de katholieke Kerk is een manier om de discussie een positieve wending te geven. Het is tegelijk een concrete hulp aan mensen in nood.

We blijven erop vertrouwen dat Sony-Columbia de gevoeligheid heeft op een constructieve manier te reageren.

Het is niet voldoende de beledigde in de gelegenheid te stellen zich te verdedigen, terwijl men de belediging in stand houdt. Een adequate handelwijze is de belediging intrekken wanneer dat nog mogelijk is.

Er zijn nog drie maanden te gaan voor de première van de film. Wij blijven er daarom op hopen dat er in de laatste versie van de film geen beledigende passages voor katholieken voorkomen. Dat zou een zeer te waarderen geste zijn, vooral in deze dagen waarin iedereen kennis heeft genomen van de pijnlijke gevolgen van intolerantie.

Sony-Columbia heeft nog steeds de tijd om een verzoenend gebaar te maken dat van groot belang is in de huidige context. De filmproducent kan laten zien dat de vrijheid van meningsuiting en het respect voor de godsdienst verenigbaar zijn; dat dit respect kan worden getoond op vrijwillige basis en niet onder druk van censuur of bedreiging.

Sony-Columbia zou door een verzoenend gebaar de interculturele dialoog een grote dienst bewijzen en daarmee tegelijk haar eigen goede naam eer aandoen.