Життя Марії: Роки в Назареті

У Назареті Господь провів кілька років спокійного звичайного життя. Це були роки роботи, молитви та сімейного життя разом з Марією і Йосифом.

Розповівши про те, як було знайдено хлопчика Ісуса серед вчителів у храмі, Євангеліє продовжує: І він пішов з ними й повернувсь у Назарет і був їм слухняний. А мати його зберігала всі ці слова у своїм серці. Ісус же зростав мудрістю, літами й ласкою в Бога та людей (Лк 2, 51-52).

У двох коротких віршах Євангелія сконцентровано вісімнадцять років життя Ісуса і Марії, протягом яких Святе сімейство живе подібно до інших мешканців Назарету, але сповненим особливої любові життям. Ці роки - вирішальні для події Відкуплення, яке Втілене Слово вже почало здійснювати покорою і працею свого щоденного життя.

Події у храмі вже залишилися у минулому, але слова, сказані тоді Ісусом Йосифові та Марії, стали постійною темою їхніх роздумів. З новою ясністю їм відкрилося значення земного життя Ісуса, цілковито спрямованого на виконання місії, покладеної на Нього його Небесним Отцем. І хоча це неодмінно мало залишити глибокий слід у їхніх душах, життя у Назареті тривало, як і раніше.

Кожен день приносив новий клопіт. Марія мала обов’язки домогосподарки: ходити по свіжу воду до єдиного у місті джерела, готувати  тісто й пекти хліба на тиждень, підтримувати будинок чистим і приємним, можливо також прикрашаючи його простими квітами, які наповнювали простір барвами і пахощами місцевої природи, прясти ніжну вовну і м'який льон, потім ткати й шити потрібний одяг, купувати необхідні речі в заїжджих купців... Тисячі хатніх справ, які Марія робила подібно до інших жінок селища, але з особливою величезною любов'ю.

Поки Дитятко було ще маленьке, він був поруч з Матір’ю під час хатньої роботи та у прогулянках селищем. Підростаючи, хлопчик почав проводити більше часу з Йосифом. У ці роки хлопчик почав допомагати Йосифові у роботі, якої не бракувало. Майстерня Йосифа була такою ж, як й інші тогочасні майстерні у Палестині. Можливо, у маленькому Назареті вона була єдина така. Пахла деревом та чистотою. Це була типова для тогочасних ремісників робота, всього потроху: виготовити балку, змайструвати просту шафу, полагодити стіл або дах, підтесати двері, що не замикаються... Ісус, спочатку підліток, а потім юнак, вчився в Йосифа добре працювати, бути уважним до деталей, дарувати теплу посмішку клієнту, брати за свою працю справедливу платню, навіть кредитуючи тих, що переживали економічні труднощі.

Життя Марії не привертало особливої уваги рідних і сусідів, навіть її ніжність і делікатність, які приваблювали і дозволяли кожному поруч з нею почуватися затишно. Марія була як роса, що, залишаючись непоміченою, дарує полям свіжість та різнобарвність

Одного дня Йосиф помер. Ісус виріс, і вже міг дбати про будинок і піклуватися про свою матір. Марія та Ісус певно оплакували цю втрату, коли Святий Патріарх спочив у мирі поряд з двома своїми найулюбленішими. Він виконав свою місію.

Зі смертю Патріарха, Мати і Син стали ще ближчими один одному. Як часто вони згадували його у своїх бесідах, сидячи наодинці, або з іншими членами родини під час довгих зимових вечорів у теплому будинку! Вони пригадували багато незабутніх подробиць життя теслі Йосифа, його самовідданість у служінні іншим.

У затишному світі цього будинку Марія виконувала свою щоденну працю: готувала їжу та мила посуд, молола збіжжя і місила тісто, шила одяг для Ісуса і для себе, радо приймала гостей... Щоразу з більшою любов’ю, тому що поряд, дуже близько був Той, хто є Джерелом любові. Проте, їхнє життя не привертало особливої уваги рідних і сусідів, навіть ніжність і делікатність Марії, які приваблювали і дозволяли кожному поруч з нею почуватися затишно. Марія та Ісус були немов роса, що, залишаючись непоміченою, дарує полям свіжість та різнобарвність.

Поки Ісус зростав та працював, мати його зберігала всі ці слова у своїм серці (Лк 2, 51), розважаючи їх, використовуючи кожне як нагоду й тему свого постійного діалогу з Богом.

J.A. Loarte